Mit jelent az elfekvő árukészlet?

Mit jelent az elfekvő árukészlet?

Az „elfekvő árukészlet” kifejezés egy vállalkozás által tartott, de hosszú időn keresztül nem eladott vagy felhasznált árucikkekre utal

 

 

Ezek az áruk esetleg túlhalmozottak, elavultak, vagy egyszerűen nincs rájuk kereslet a piacon

 

 

Ez a jelenség befolyásolhatja a vállalat likviditását és gazdálkodását, mivel az elfekvő árukészlet kötött tőkét jelent, ami nem generál bevételt, és tárolási költségeket is generálhat.

A hatékony készletgazdálkodás és a kereslet előrejelzése létfontosságú a vállalkozások számára, hogy minimalizálják az elfekvő árukészletet, és optimalizálják a pénzforgalmukat.

 

Milyen hatása lehet az elfekvő árukészletnek egy vállalkozás pénzforgalmára?

 

Az elfekvő árukészlet jelentős negatív hatással lehet egy vállalkozás pénzforgalmára, és több okból is problémát jelenthet:

Kötött tőke: Az elfekvő készletek kötik a vállalkozás pénzeszközeit, ami csökkenti a likviditást. A vállalkozás nem tudja ezt a tőkét más, bevételt generáló tevékenységekre fordítani.

Tárolási költségek: A nem mozgó készletek tárolása további költségeket jelent, beleértve a raktározást, a biztosítást és az áru karbantartását.

Elavulás kockázata: A technológiai termékek vagy a divatcikkek gyorsan elavulhatnak, ami csökkenti értéküket és még nehezebbé teszi az értékesítésüket.

Alacsonyabb árak: Ha a vállalkozás megpróbálja értékesíteni az elfekvő készletet, akkor gyakran kénytelen jelentős árengedményeket adni, ami csökkenti a potenciális nyereséget.

Adózási következmények: Bizonyos esetekben a készlet értékének csökkenése adózási veszteséget jelenthet, amely bonyolítja a vállalkozás adóbevallását és pénzügyi tervezését.

Cash flow problémák: Az elfekvő árukészlet befolyásolhatja a vállalkozás cash flow-ját, ami fizetési nehézségeket idézhet elő a szállítókkal, hitelintézményekkel és más kötelezettségekkel szemben.

Az elfekvő árukészlet kezelése érdekében a vállalkozások gyakran alkalmaznak különféle stratégiákat, mint például az értékesítési előrejelzés, az árképzési stratégiák, a készletcsökkentési akciók, vagy az alternatív értékesítési csatornák kiaknázása.

 

Hogyan befolyásolja a készlet kora vagy állapota annak értékét és eladhatóságát?

 

Értékcsökkenés: Idővel a legtöbb termék veszít értékéből a kopás, az elavulás vagy egyszerűen azért, mert elavulttá válik. Ez az értékcsökkenés kevésbé vonzóvá teheti őket az ügyfelek számára, így nehezebben értékesíthetők eredeti áron.

Érzékelt érték: Az ügyfelek gyakran az újabb termékeket jobb minőséggel társítják, és vonakodnak a régebbi készlet vásárlásától, különösen azokban az iparágakban, ahol gyakoriak a frissítések és fejlesztések, például a technológia vagy a divat.

Elavulás: A tételek elavulhatnak a technológia, a trendek vagy az iparági szabványok változásai miatt. Az elavult cikkeket nagyon nehéz eladni, mert alig van rájuk kereslet.

Eltarthatósági idő: A romlandó áruk vagy a lejárati dátummal rendelkező termékek, például élelmiszerek vagy gyógyszerek, elveszítik értéküket, ahogy közelednek eltarthatósági idejük végéhez, és a lejárati idő lejárta után eladhatatlanná válnak.

Állapot: Ha a tárgyak tárolás közben megsérülnek vagy elhasználódnak, ez drasztikusan csökkentheti az értéküket. Például a nedvességnek kitett tárgyak penészedhetnek, míg az elektronika korróziót szenvedhet.

Tárolási költségek: Minél hosszabb ideig tartanak készletet, annál magasabbak a halmozott tárolási költségek, amelyek felemésztik az adott cikkek haszonkulcsát, amikor végül eladják őket.

Piaci áringadozások: Bizonyos árucikkek piaci értéke a kereslet és kínálat függvényében ingadozhat. Ha a piaci érték a készlettartás közben csökken, akkor a korábbi árakon való eladhatósága csökken.

Ezeknek a problémáknak a kezelése érdekében előfordulhat, hogy a vállalatoknak veszteségként kell leírniuk az eladhatatlan készletet, árengedménnyel kell eladniuk, vagy újrahasznosítaniuk vagy újrahasznosítaniuk kell azokat, amelyek mindegyike befolyásolja az eredményt.

A hatékony készletkezelés és a készletek elöregedésének proaktív megközelítése elengedhetetlen e hatások minimalizálásához.

További bejegyzések

Cégmentés profikkal

Cégmentés profikkal

Cégünk, a fel nem használt árukészletének, és eszközeinek értékesítésében is részt vállal   A világ minden táján...

bővebben

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. A tárolás előnyei és hátrányai - […] megvizsgáljuk a tárolás előnyeit és hátrányait, és segítünk abban, hogy mit csináljon, amennyiben felesleges árukészlettel rendelkezik, milyen tárolási megoldás…